Lichaamswerk

Als woorden niet voldoende zijn om het lichaam en de ziel bereiken.

Lichaamsgerichte therapie werkt via het lichaam. Weinig mensen zijn zich ervan bewust hoe sterk het lichaam onze waarneming en psychische beleving be´nvloedt. Lichaamsgerichte therapie gaat ervan uit dat denken, voelen en handelen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Als lichaam, geest en ziel in harmonie zijn voelen wij ons in evenwicht. Lichaamsgerichte therapie biedt de mogelijkheid om naast praten ook met het gevoel, adem en het lijf te werken. Soms is dit de enige manier om contact te maken met diepe, onbewuste patronen.

Neem bijvoorbeeld iemand met een burn-out. Wanneer de patiënt alleen uitrust, niet aan het onderliggende probleem werkt en dan weer aan het werk gaat, ligt de tweede burn-out al op de loer. Het inzicht dat het in de toekomst anders moet is doorgaans wel aanwezig, maar daadwerkelijk veranderen is een tweede. In het hoofd heeft iedere cliënt wel antwoorden op vragen als: "Waarom is het tot een burn-out gekomen?", "Tegen welke problemen loop ik zoal aan?", en "Hoe kan ik hier verandering in brengen?". Bij een burn-out kampt de cliënt doorgaans al langer met themaĺs als grenzen aangeven en het onderdrukken van wensen en impulsen. Gevoelens als vermoeidheid worden weggedrukt, want: "Ik moet mijn best doen". Dit zijn oude, diep gewortelde patronen die maar moeilijk veranderd kunnen worden. Vroege ervaringen hebben impact op het hele organisme, op het lichaam, de ademhaling, onze beleving, gedachten en gedrag. Lichaamsgerichte therapie biedt hier tal van mogelijkheden.

"Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy!"

Probeer eens de volgende kleine oefening: ga staan, laat je hoofd en schouders hangen. Loop langzaam een stukje vooruit. Hef dan je hoofd, recht je rug en loop verder. Ervaar het verschil in je beleving. Door je houding wordt je hele wezen be´nvloedt. Wat is er met Sammy? Waarom kijkt hij naar beneden? Vindt hij het moeilijk om naar boven te kijken? Een kleine oefening als deze kan al veel duidelijk maken.

Lichaamstherapie werkt behalve met houding vooral met adem en met onderdrukte emoties. Dat kost veel energie die ten koste gaat van onze levensvreugde en vitaliteit. Al is het soms beter om even niet boos te worden, teleurgesteld, verdrietig of gekwetst. Maar als natuurlijke gevoelens teveel onderdrukt worden kun je op den duur ook het plezier, de hartstocht of die heerlijke schaterlach verliezen. Het leven wordt vlakker, je raakt afgesneden. Naarmate je hieraan went wordt het moeilijker te voelen wat je diep van binnen, onder de laag van controle, eigenlijk wilt. Dat kan zo ver gaan dat het lichaam in opstand komt en ziek wordt. Pijn en allerlei symptomen kunnen de aandacht op het lijf richten of je tot een pauze dwingen. Er zijn mensen die ook deze signalen niet meer waarnemen: "Wat doet mij nou goed, wat heb ik nodig, wat wil ik niet meer?". Dit is het werkterrein van de lichaamstherapie. Mensen weer open maken voor hun eigen gevoelswereld, sensibiliteit verhogen. Als het mogelijk is om je lichaamsgevoel te verbeteren dan ben je beter in staat om zo te reageren en te handelen dat het jou goed doet. Dan ben je in staat om duidelijk jou grenzen aan te geven of contacten aan te gaan en zal men jou met respect behandelen.

Overige werkwijzen:

Feldenkrais

Opstellingen volgens Hellinger